Preživjeti odbijanje i krenuti dalje

Teško podnošenje odbijanja zajednička je karakteristika gotovo svih ljubavno neuspješnih muškaraca. Za prilazak curi potrebna je određena doza hrabrosti, no kad taj hrabar čin na kraju još i završi totalnim debaklom, javlja se osjećaj srama i poniženja, nakon kojeg je jako teško ponovo uletiti. Cure misle da smo mi mužjaci ništa drugo nego roboti koji idu okolo i kao navijeni ponavljaju iste rečenice sve dok ne nađu ždrebicu na koju će moći naskočiti. Nije to baš tako, odbijanja mogu i boljeti.

Negativna iskustva neuspješne dečke obično guraju još dublje u provaliju. Čovjek instinktivno bježi od onog što mu je u prošlosti uzrokovalo bol. Blokade u glavi postanu prejake i tada slijedi pasivnost, koja je smrt za ljubavni život svakog prosječnog muškarca.

No, tome može doći kraj. Samo treba promijeniti način razmišljanja. Na zavođenje treba početi gledati kao na zabavu, tj. sport u kojem možeš pobijediti ako vučeš dobre poteze, ali i izgubiti ako napraviš pogrešku. Dakle, igra, a ne sudbonosna borba na život i smrt! Dovoljno je samo prestati doživljavati osobno to što se nekoj curi nisi svidio na prvi pogled i odbijanja je odmah puno lakše prebroditi.

Pet je mogućih reakcija nakon što tvoj ulet završi žestokim odjebom:

1. Depresija i samosažaljevanje – patetični muškarci, koji nemaju ni mrve samopuzdanja, nakon određenog broja neuspješnih pokušaja zaključit će za sebe da su ružni i neprivlačni, da ništa ne vrijede i da je njihov ljubavni život propao. Uslijedit će samosažaljevanje i totalna pasivnost, te potpuna predaja i čekanje da nešto padne s neba. Iracionalno zaključiti da ništa ne vrijediš, samo zato što te par cura nije htjelo, definitivno je najgora moguća reakcija, koja može imati katastrofalne posljedice.

2. Tihi prezir i postepena mržnja prema ženskom rodu – nakon određenog broja negativnih iskustava muškarac može čak i zamrziti pripadnice ljepšeg spola, a također i ljubavne igrice. ''Zašto bih ja njima uopće prilazio i trudio se? To mi je ispod časti,'' misao je koja obuzme onog tko je izgubio vjeru, a onda slijedi potpuni gubitak interesa. Kranji rezultat ovakvog scenarija velika je ogorčenost i pesimizam, a mržnjom zagađeni muškarac postaje iritantan svojoj okolini, pogotovo ženskoj.

3. Uživljavanje u ulogu komičara – nakon određenog broja neuspješnih uleta, neki dečki počnu uživati u ulozi ''napadača koji nikad ne zabija''. Dapače, toliko im je važno održati taj imidž da prilaze ženama na sve gluplje i gluplje načine, samo da ne bi slučajno išta postigli. Pjesma od Hladnog piva ''Svi me vole, svima sam duhovit, čekaju u redu da me upoznaju, samo ti nikako, da shvatiš konačno, koliko me voliš suludo'' njihova je himna, a svoju snagu crpe iz prijatelja, koji jako cijene aktivne igrače, a ponajviše one koji ulijeću glupiranjem. ''Izgledam li ja kao štakor?'' i ''Voliš li trijebiti ribu?'' primjeri su takvih majmunskih besmislenih uleta, nakon kojih slijede još besmisleniji dijalozi. Nažalost, ovdje se zapravo radi o alibi igri: ljubav boli i oni to znaju, pa radije rade od svega toga komediju, da ne bi morali doživjeti pravo ljubavno razočaranje. No, barem ispadaju legende u očima prijatelja. Sve je to lijepo, do neke mjere. Međutim, ako se to nastavi unedogled, rezultat svega bit će psihički zamor i neispunjenost.

4. Egoizam i bahato vrijeđanje– meni osobno daleko najdebilnija reakcija je strašna uvrijeđenost. No, mnogi dečki baš tako reagiraju na odbijanje. ''Ja sam stoput bolji od tebe. Znaš li ti kakve sam ja cure imao? Ti si zapravo ružna ko ponoć, trebala bi biti sretna što sam ti prišao!'', tipičan je govor kojim časte cure koje su se drznule odbiti ih. Treba naglasiti da ljudi koji ovako reagiraju neće osjećati negativne posljedice nakon neuspješnih uleta. Dapače, takvima su suđeni ljubavni uspjesi, zbog ogromne vjere u sebe i sposobnosti da ''ženu stave gdje joj je mjesto''. Ne znam niti jednog takvog kojem loše ide. No, ako ništa, bar moje poštovanje nikad neće imati. Muškarac treba sportski podnositi poraze. Fair play je najvažniji! (ok, ok, priznajem, neke cure su toliko bahate i bezobrazne da im zbilja treba odbrusiti nešto u tom stilu, ali zašto bi im pobogu mi muški uopće prilazili!?)

5. Zadovoljstvo zbog novog vrijednog iskustva – Odbijanje ne mora značiti da joj se ne sviđaš, niti da si neprivlačan muškarac. Možda samo nije bila raspoložena taj dan, ili si imao krivi pristup, ili ima nekog drugog. Vjerojatno je dobro što ništa nije bilo s njom, jer ćeš u budućnosti sigurno naići na još bolju. Ako ništa, za tebe je to definitivno bilo vrijedno iskustvo, nakon kojeg ćeš moći poboljšati svoju igru i već sljedeći put imati puno veće šanse za dolazak do ljubavnog ili seksualnog uspjeha. Sve je to dio igre. Najvažnije je truditi se i napredovati... To je to. Tako razmišljaju pravi muškarci: optimistično i odlučno, znajući da se za sve u životu treba pomučiti i da ništa ne pada s neba.

Samo je jedan pravi put nakon serije odbijanja. Nema sumnje, dovoljno je pogledati oko sebe i vidjeti bezbroj zgodnih cura na svakom koraku, da ti postane jasno da ni 1000 odbijanja zaredom nije kraj priče. Ako igraš, uvijek imaš šanse! Međutim, depresija, ogorčenost, mržnja i bježanje od aktivne uloge zavodnika definitivno mogu biti kobni. I zato se treba nastaviti boriti pod svaku cijenu, jer samo oni koji ne odustaju mogu doći do zaslužene ljubavne sreće.

04.10.2008. u 12:57 • KomentirajPogledaj komentare (15) Print#

<< Arhiva >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Kontakt adresa

Prijedloge, pitanja, savjete, kritike, pohvale i uvrede šaljite na email adresu ivan.jankovic@novatv.hr

Izdvojeno

Intervjui
- O seksualnosti, s profesorom Aleksandrom Štulhoferom
- O emancipaciji, sa Sanjom Sarnavkom iz udruge B.a.B.e
- O ljubavi i zaljubljenosti, s doktorom Stanislavom Feldmanom

Praktični savjeti
- Savršena mjesta za intimne dodire na Jarunu
- Kamo ju odvesti na prvom spoju?
- Idealne za vježbu
- Gdje uletiti usred bijela dana?
- Kako znati da se curi ne sviđaš?
- Tvoj govor tijela
- Kako doći do prvog poljupca?

Kolumne
- Jesmo li nasjeli?
- Vrline uspješnih zavodnika
- Biti Dudek, ljubavni gubitnik
- Ishod tvoje misije
- Drskost! Drskost!! Drskost!!!
- Nepotrebne muške predrasude
- Kako ostati smiren?
- Otrov koji nas truje iznutra
- Preživjeti odbijanje i krenuti dalje
- Zadovoljiti se ''minornim''
- Ništa bez društvenosti
- Ljubav bez seksa?
- Vrste uleta
- Plesna čarolija
- Alibi igra
- Je li njezino NE uvijek kraj?
- Suzbiti svoje ''slabe točke''
- Na brzinu ili polako?
- Kobno kompliciranje
- Pobijediti vlastitu nezanimljivost
- Bariteljska zanimanja
- Velike brojke
- Ovca ili buntovnik?
- Ćelavost
- Auto i stan
- Njezine prijateljice
- Uloga dopinga u ljubavnom životu
- Kud nas vodi idealiziranje?
- Najveće zablude o mž odnosima
- Ugled
- Samostalno ili momčadski?
- Tajnovitost kao vrlina
- Igra ''Zbari tuđe!''
- Biti osvajač, i dalje muška uloga
- Izazvati njezinu ljubomoru
- Kujizam

Blic test
- 1. dio
- 2. dio
- 3. dio
- 4. dio
- 5. dio
- 6. dio
- 7. dio
- 8. dio

Specijali
- U napadu na šoping centar
- Poklon za mrzitelje
- Povijest natjecateljskog zavođenja
- Zvijezde protiv Legendi Lige

Arhiva
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (8)
Veljača 2009 (8)
Siječanj 2009 (8)
Prosinac 2008 (8)
Studeni 2008 (9)
Listopad 2008 (10)
Rujan 2008 (9)
Kolovoz 2008 (4)