Biti Dudek, ljubavni gubitnik

Draž Katalenić zvan Dudek - najlošiji zavodnik svih vremena

Njegovo ime je Draš Katalenić, a ljudi u selu zovu ga Dudek, i to ne bez razloga. Ako postoji muškarac koji je dobar kao kruh, onda je to vjerojatno on. Međutim, Dudek je i iznimno naivan, lakovjeran i svatko od njega može napraviti budalu. Zapravo, teško da ga možemo nazvati muškarcem, s obzirom na ono što imamo prilike gledati u seriji. Draša Katalenića kao da su kastrirali dok je bio dijete.

Malotko u našoj zemlji nikad nije gledao ''Gruntovčane''. Riječ je o jednoj od najdepresivnijih serija koje su ikad snimljene, a bilo bi dobro kad bi mlađima od 14 godina zabranili gledati taj užas, da jadnu djecu poštede prerano zadobivenih psihičkih trauma.

Čemer i jad vlada Gruntovcem. Ne zna se što je depresivnije u seriji: to što nikad sunce ne sja ili ono blato u kojem se seljaci dave. Tužna uvodna pjesmica ''Pokraj vode Drave, ravna Podravina'', uz koju imamo prilike gledati čemerne slike hrvatskih slikara naivaca, također loše djeluje na zdravlje svih koji gledaju.

Stanovnici ovog podravskog sela toliko su pokvareni da vjerojatno ni napalm bombe ne bi uspjele iskorijeniti svo zlo koje tamo vlada. Dudek, koji je jedini pošten i dobar čovjek u selu, naravno, uvijek izvisi. Dudekovska životna filozofija donosi mu samo siromaštvo i poniženja. On je potpuno nesposoban za okrutan život u selu Gruntovec.

Na opće iznenađenje, Dudek nije samac. Svaka mu čast zbog toga! Šteta što u seriji nisu prikazali kako je uspio zavesti kontroverznu Regicu. Vjerojatno je ona preuzela inicijativu: silovala ga je i natjerala da ode s njom pred oltar.

Regica je prava pravcata vještica. Uvijek je ljuta i ogorčena. Kad si samo zamislim život u braku sa ženom koja se apsolutno nikad ne smije, još mi je više žao čemernog Dudeka. Osmijeh je ono najljepše na svakoj curi (uz dobre noge), a svatko tko se zadovoljio ljutitom babetinom stvarno može biti nezadovoljan svojim ljubavnim izborom. Na Dudekovu žalost, Regicin fizički izgled također nije vrhunski. Doduše, niti jedna od babetina iz tog sela na ništa ne sliči, a i oni rupci koje nose loše djeluju na erekciju muškaraca.

Pa iako bi naš junak vjerojatno propao da ga ova vještica ne brani od zla koje vreba na svakom koraku, Dudek se ne može pohvaliti ljubavnom srećom. Jao, najgori prizori u seriji su kad on i Regica legnu u krevet: Dudek u dugim gaćama, ona u nimalo seksi spavaćici, okruženi ogromnim kariranim jastucima punim perja. U takvim uvjetima mislim da nikom ne bi bilo do snošaja, a posebno ne ovom nesretnom bračnom paru. Da tragedija bude potpuna, Dudek i Regica nemaju djece. Razlog? Vjerojatno su oboje spolno nesposobni: on jer se boji seksa, ona zato što mrzi cijeli svijet.

No dobro, možemo zahvaliti autoru serije što je stvorio Dudeka i pokazao nam što će se dogoditi ako krenemo njegovim putem.

Ok, sada zamislimo Draša Katalenića dandanas među nama, recimo u gradu Zagrebu. Bi li Dudek išta bolje prošao nego u Gruntovcu? Bi li takav Dudek ijednu curu mogao impresionirati i zavesti? Može li čovjek kojem su najčešće riječi ''Isusek, Isusek'' drsko poljubiti curu na prvom spoju?

Tko želi doživjeti ljubavni uspjeh, treba samo proučiti ponašanje Dudeka i raditi sve suprotno. Naime, njegova osobnost gura ga na samo dno zavodničke ljestvice. On jednostavno nema ništa što bi neku curu moglo osvojiti. Takav gubitnički mentalitet rijetko se viđa i svatko tko ima ikakve sličnosti u svojem ponašanju s Dudekom trebao bi se ozbiljno zabrinuti.

Dudekov najveći problem je nedostatak samopouzdanja. Kod njega je to nešto ekstremno, što graniči s paničnim strahom od svijeta u kojem živi. Ne mogu ga uopće zamisliti kako prilazi curi i upucava joj se. Taj čovjek nije u stanju ništa poduzeti na svoju inicijativu. Nedostatak hrabrosti, drskosti, odlučnosti, hladnokrvnosti, katastrofalna verbalna i neverbalna komunikacija, nikakav borbeni duh… Dudekove mane možemo nabrajati u nedogled i nisam siguran što bi njemu u današnje vrijeme moglo pomoći da se spasi od ''vječne suše''. Činjenica da je dobar u duši ne bi mu ništa pomogla, samo bi se zbog toga još jadnije osjećao na kraju priče.

Dva su moguća načina kako bi Dudek mogao naći curu. Prvi smo vidjeli u Gruntovčanima: Dudek upoznaje ogorčenu vješticu željnu muža ''šonje'', koji će joj biti podređen do kraja života. Drugi način je da ga neka milosrdna cura prihvati iz ''sažaljenja'', ali za to bi mu trebala luda sreća, koja se rijetkima osmjehne. Dakle, ili vještica ili nitko – to je Dudekova sudbina. Ne zna se što je gore.

Dudek nam je svima važan primjer katastrofalnog životnog puta. Muškarac koji drži do sebe ne smije biti poput njega - totalni ljubavni gubitnik. Valja se strastveno boriti protiv svake ''dudekovske'' karakteristike koju posjeduješ, i iskorijeniti ju, jer inače ti nema spasa.

Nema sumnje, Dudek je sinonim za ljubavnu propast.

31.08.2008. u 11:06 • KomentirajPogledaj komentare (14) Print#

<< Arhiva >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Kontakt adresa

Prijedloge, pitanja, savjete, kritike, pohvale i uvrede šaljite na email adresu ivan.jankovic@novatv.hr

Izdvojeno

Intervjui
- O seksualnosti, s profesorom Aleksandrom Štulhoferom
- O emancipaciji, sa Sanjom Sarnavkom iz udruge B.a.B.e
- O ljubavi i zaljubljenosti, s doktorom Stanislavom Feldmanom

Praktični savjeti
- Savršena mjesta za intimne dodire na Jarunu
- Kamo ju odvesti na prvom spoju?
- Idealne za vježbu
- Gdje uletiti usred bijela dana?
- Kako znati da se curi ne sviđaš?
- Tvoj govor tijela
- Kako doći do prvog poljupca?

Kolumne
- Jesmo li nasjeli?
- Vrline uspješnih zavodnika
- Biti Dudek, ljubavni gubitnik
- Ishod tvoje misije
- Drskost! Drskost!! Drskost!!!
- Nepotrebne muške predrasude
- Kako ostati smiren?
- Otrov koji nas truje iznutra
- Preživjeti odbijanje i krenuti dalje
- Zadovoljiti se ''minornim''
- Ništa bez društvenosti
- Ljubav bez seksa?
- Vrste uleta
- Plesna čarolija
- Alibi igra
- Je li njezino NE uvijek kraj?
- Suzbiti svoje ''slabe točke''
- Na brzinu ili polako?
- Kobno kompliciranje
- Pobijediti vlastitu nezanimljivost
- Bariteljska zanimanja
- Velike brojke
- Ovca ili buntovnik?
- Ćelavost
- Auto i stan
- Njezine prijateljice
- Uloga dopinga u ljubavnom životu
- Kud nas vodi idealiziranje?
- Najveće zablude o mž odnosima
- Ugled
- Samostalno ili momčadski?
- Tajnovitost kao vrlina
- Igra ''Zbari tuđe!''
- Biti osvajač, i dalje muška uloga
- Izazvati njezinu ljubomoru
- Kujizam

Blic test
- 1. dio
- 2. dio
- 3. dio
- 4. dio
- 5. dio
- 6. dio
- 7. dio
- 8. dio

Specijali
- U napadu na šoping centar
- Poklon za mrzitelje
- Povijest natjecateljskog zavođenja
- Zvijezde protiv Legendi Lige

Arhiva
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (8)
Veljača 2009 (8)
Siječanj 2009 (8)
Prosinac 2008 (8)
Studeni 2008 (9)
Listopad 2008 (10)
Rujan 2008 (9)
Kolovoz 2008 (4)